Download YouTube video – elementaryOS

Sometimes you may need or may want to download YouTube video for offline. This is how to do that. Download VLC from AppCenter. Goto YouTube with your web browser. Hit share and copy its URL. Open VLC, click on Open Network Stream… Click on Network tab and paste the URL. Then hit play button. After […]

Colemak: Linux vs Windows

Qwerty ialah layout keyboard tertua yang masih digunakan sehingga 2017. Layout-nya disusun bukan untuk kepantasan menulis. Ia disusun untuk mengelakkan pengetuk-pengetuk huruf typewriter daripada tersekat sesama sendiri. Huruf-huruf yang biasanya berdekatan dalam penulisan, kekuncinya disusun jauh-jauh. Jadi, susunan layout Qwerty tiada lagi keindahan dalam era komputer hari ini, tapi masihlah digunakan sebab orang biasa takut hidup […]

Google Drive: Linux vs Windows

Dalam berjaga-jaga awak tetap terkena. Google Drive tak ada dalam Linux (Elementary OS). Kalau nak upload/download semua hentam dengan Epiphany jer lah. Dalam Windows ada app nyer. Google advice suruh install. Lepas tu lah awak terkena bala. Bila Google Drive ada dalam Windows, dia akan sentiasa sync untuk update content dalam tu. Kalau fail kecik-kecik […]

​Word Processor: Linux vs Windows

Live free or Die. Untuk menulis dokumen awak boleh gunakan Microsoft Word, tapi ada LibreOffice yang percuma. LibreOffice tersedia untuk Linux, Windows dan macOS. Awak juga tak perlukan perisian lengkap untuk spreadsheets dan presentations. Awak cuma perlukan Word Processor untuk menulis. Hanya pasang Writer (Word Processor) tidak dicadangkan di web https://wiki.ubuntu.com/LibreOffice tapi kenapa awak nak pasang perisian […]

Boot: Linux vs Windows

Awak nak run Linux atau Windows atas pilihan awak sendiri. Tak ada sesiapa paksa. Dual-boot bolehkan awak run kedua-duanya sekali. Sampai satu masa kalau rasa tak suka dengan Linux, nak buang, dan nak run Windows jer, ni ialah apa yang awak perlu buat. Boot up Windows 10 Buka Disk Management dan delete partion Linux. Space […]

Video Editor: Linux vs Windows

Ada masa awak ada juga nak buat video editing. Dengan macOS senang jer, awak bantai jer dengan iMovie. Dengan Windows awak bantai jer dengan Movie Maker. Awak bukan ada job besar nak bikin dengan Adobe Premiere atau Final Cut Pro atau tools lain yang hebat tu semua. Tak padan dengan harga yang mahal tu. Awak tak […]