Video Editor: Linux vs Windows

Ada masa awak ada juga nak buat video editing. Dengan macOS senang jer, awak bantai jer dengan iMovie. Dengan Windows awak bantai jer dengan Movie Maker. Awak bukan ada job besar nak bikin dengan Adobe Premiere atau Final Cut Pro atau tools lain yang hebat tu semua. Tak padan dengan harga yang mahal tu. Awak tak layan software pirate.

Windows 10 dah drop Movie Maker. Last support pun kena install component dari Windows 8.1. Gayanya Microsoft suruh orang pro jer buat video editing. Orang biasa-biasa cam awak ni guna PC untuk surf internet dan layan facebook jer kut.

Awak pun mulakan pencarian software video editor yang free. Bukan nak buat editing berat-berat pun. Tapi hampa. Software tu semua datang bersama restriction, iklan, crash, dan malware.

Jadi awak decide untuk buat video editing dalam Linux jer. Ada banyak gak pilihan, dan awak pilih OpenShot Video Editor. Awak buka AppCenter dan download. Selesai masalah.

openshot-wordpress2

Nota: Kalau awak suka nak install guna Terminal pun boleh. Guna sudo apt install openshot-qt

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s