Boot: Linux vs Windows

Awak nak run Linux atau Windows atas pilihan awak sendiri. Tak ada sesiapa paksa. Dual-boot bolehkan awak run kedua-duanya sekali.

Sampai satu masa kalau rasa tak suka dengan Linux, nak buang, dan nak run Windows jer, ni ialah apa yang awak perlu buat.

  1. Boot up Windows 10
  2. Buka Disk Management dan delete partion Linux. Space extra tu pulangkan balik kat Windows 10
  3. Reboot PC dan load dengan Windows Recovery Disk. Masuk ke CMD console
  4. Run Bootrec /fixmbr
  5. Ini akan fix master boot record.
  6. Restart. PC akan boot up ke Windows macam biasa.

Tapi masa boot up, bila awak cuba nak masuk BIOS, awak masih boleh nampak option untuk boot up ke Linux. Untuk buang ni awak kena boot PC dengan Installer Linux.

  1. Boot up PC dengan installer Linux
  2. Buka Terminal
  3. sudo apt-get install efibootmgr
  4. sudo modprobe efivars
  5. Tengok Linux awak ada dimana. Contohnya Boot0005
  6. Jadi awak remove dengan command sudo efibootmgr -b 5 -B

OK, ada satu tempat lagi awak kena check, dalam EFI.

  1. Buat satu directory untuk mount ke EFI
  2. sudo mkdir /mnt/efipart
  3. Mount EFI partition dalam disk
  4. sudo mount /dev/sda2 /mnt/efipart
  5. sda2 ialah contoh. Kalau masa awak list tadi EFI partition ialah sda1 awak buat sda1 lah.
  6. change directory (cd) ke directory /mnt/EFI dan cari mana-mana Linux dalam tu dan remove
  7. sudo rm -r linux atau sudo rm -r ubuntu mengikut perisa linux yg awak install dulu.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s